Naar inhoud naar top

Sint-Janskapel

Sint Janskapel (grote weergave)

Geschiedenis:

De oudste en waarschijnlijk eerste Sint-Janskapel, was gelegen op een andere plaats dan de huidige (Ferrariskaart 1777).

De eerste maal dat de Sint-Janskapel voorkomt in de boeken van de kerkfabriek is in 1636. De kapel is ongetwijfeld ouder. Ze werd toegewijd aan Johannes de Doper, waarschijnlijk als gevolg dat er doopsels plaatsvonden.

Er werd geen beschrijving gevonden van de oude kapel. De constructie kan men enkel terugvinden aan de hand van uitgaven, gedaan door de kerkfabriek, voor herstellingen en aankopen. In de 17de en 18de eeuw werd een groot aantal herstellingen uitgevoerd, niet als gevolg van slijtage maar van de vele plunderende troepen die op vele plaatsen hun sporen achterlieten.

Tijdens de Franse Revolutie heeft de Sint-Janskapel in de Heusdense geschiedenis nog een voorname rol gespeeld als gevolg van de revolutionaire wetgeving inzake godsdienstbeoefening.

Na de Franse Tijd wordt de Sint-Janskapel niet meer genoemd. Waarschijnlijk werd de kapel afgebroken omdat ze in zeer slechte staat verkeerde.

De nieuwe Sint-Janskapel werd gebouwd in 1845. De inzegening vond plaats op Drievuldigheidsdag 1846. De huidige kapel bestaat uit een éénbeukige ruimte. In het torentje op het dak hangt een klok, die gegoten werd in 1681. Het beeld van O.L.-Vrouw met het kindje werd omgevormd tot O.L.-Vrouw van Zeven Weeën. Vandaar de 7 paden die naar de kapel voeren.

Op initiatief van de kerkmeester Alfons Claes, werd in 1977 de kapel grondig gerestaureerd.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden