Naar inhoud naar top

Volkskunstgroep De Akkermennekens

Akkermennekens (grote weergave)

De volkskunstgroep “De Akkermennekens” werd opgericht in 1971 en is aangesloten bij de Limburgse Volkskunstgroepen, de Culturele Raad van Heusden-Zolder. De vereniging heeft eveneens haar vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de vzw Toerisme Heusden-Zolder. 

Het doel van deze groep is een gezonde ontspanning te geven aan jong en oud. Een onderdeel van de werking is de Vlaamse volkscultuur in ere te houden door dansen, oude gebruiken, zang, kledij en vendelen. De naamgeving werd ontleend aan het kwikstaartje, een kleine zangvogel die in de streektaal “akkermenneke” genoemd wordt. Deze vogel heeft de eigenschap steeds in beweging te zijn en als het ware over de velden te dansen.  De groep bestaat uit een 90-tal leden en is onderverdeeld in twee kindergroepen, een jeugdgroep, een oudere groep, een seniorengroep, muzikanten en vendeliers. 

De Akkermennekens kunnen terugkijken op een indrukwekkend palmares. In eigen gemeente en in Vlaanderen zijn de Akkermennekens geen onbekenden meer. Ook in het buitenland zetten zij in het verleden letterlijk hun beste beentje voor. Zo waren er al optreden is Duitsland, Frankrijk, Nederland, Baskenland en in Portugal. Verder heeft de groep bijzondere vriendschapsbanden met een dansgroep uit Schagen in West-Friesland en in Ortega in Portugal. De kledij van de Akkermennekens is geïnspireerd op de kleding van het einde van de 17de eeuw. De dames dragen een brede rok met schort, een wit hemd met daarover een vest. De mannen dragen het kostuum van de toenmalige gilden, een zwarte kniebroek, lange witte kousen, een wit hemd met een lange zwarte vest.

Buiten de veelvuldige optredens dansen de Akkermennekens wekelijks

 • Praktische informatie:
 • Contact
  Lucienne Leyssens-Veltjen
  Telefoon: +32-11-573027
 • Repetities
  Demonstratiegroep :
  elke 1e, 3e en 5e zondag van de maand van 20 u tot 22u in de bovenzaal van 'Ons Huis' te Heusden-Zolder.
  Seniorengroep :
  elke donderdag van 17u30 tot 19u30 in de vergaderzaal van 'Ons Huis' te Heusden-Zolder
 • Meer info: http://www.akkermennekes.be/contact.html

 

 

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden