Naar inhoud naar top

Domherenhuis Park

park Domherenhuis (grote weergave)

Achtergrondinformatie:

De gemeente Heusden-Zolder verkocht slechts een klein deel van het park aan Stichting Limburgs Landschap, nl. 29a65ca met daarop het kasteel. De gemeente is dus eigenaar gebleven van het park zodat de toegankelijkheid voor de bevolking gewaarborgd bleef.

Ligging:

Het park is gelegen op een heuvelrug tussen de valleien van de Mangelbeek in het noorden en de Laambeek in het zuiden. Het kasteel ligt op een hoogte van 50 meter, terwijl je een halve kilometer verder op 40 meter hoogte zit.
Dit park is een voorbeeld van de “Engelse landschapsstijl”. Deze strekking binnen de tuinarchitectuur ontwikkelde zich in Engeland vanaf de 18de eeuw en kende in de 19de eeuw haar hoogtepunt.

Planten- en boomsoorten

Kenmerken, die duidelijk aanwezig zijn in het Domherenpark, zijn een hooggeplaatst huis en zo lang mogelijke doorzichten, waarbij de bomengroepen als coulissen worden gebruikt. Het waterelement in de vorm van een stroom, een ander kenmerk van de Engelse landschapsstijl, is hier niet aanwezig.
Het Domherenpark herbergt naast de gewone bosplanten ook een aantal bijzondere boomsoorten en variëteiten. Meerdere oude exemplaren werden destijds door baron Jean-Louis de Villenfagne geplant. (zie Kasteel Vogelsanck). Het belangrijkste en meest kenmerkende aan het Domherenpark zijn deze oude bomen, die we mogen dateren op ruim 200 jaar. Enkele bijzondere bomen zijn nl: de Amberboom, Japanse cipres, Moerascipres, Reuzenlevensboom, Tulpenboom, Wierookceder enz. Hier staat ook de dikste boom van Heusden-Zolder, nl. een eeuwenoude kastanje met een stamomtrek van 6,47 m.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden