Naar inhoud naar top

Sint-Quirinuskerk te Viversel

Sint-Quirinuskerk te Viversel (grote weergave)

Gelegen in de Kerkstraat.

Neoclassicistische zaalkerk 1838 in baksteen met ingebouwde westertoren en halfrond afgesloten koorabsis, vergroot in 1859, architect onbekend.

In 1637 werd Viversel een onafhankelijke parochie en koos als heilige Sint-Quirinus. De eerste kerk werd gebouwd in 1747 onder pastoor Wilsens. Ze werd toegewijd aan de H. Quirinus, die er zijn beeld kreeg in 1764. 
Viversel ligt vandaag op het grondgebied van Heusden-Zolder.

In de 14de eeuw – toen het mirakel vande bloedende hostie zou gebeurd zijn – was het geen zelfstandige parochie, maar afhankelijk van de parochie Lummen. Een kapelaan van Lummen verzorgde de diensten voor de mensen uit Viversel. 
Of de kapelaan van Lummen in 1317 met de bloedende hostie terugkeerde naar de kapel in Viversel of naar de kerk in Lummen, is nergens beschreven. In ieder geval is op beide plaatsen de verering voor het Heilig Sacrament van Mirakel steeds zeer levend geweest.
Jaarlijks trekt een processie vanaf de Sint-Quirinuskerk naar de Sacramentskapel binnen het Circuit Zolder, ter herdenking van de miraculeuze gebeurtenis van de bloedende hostie.
Met deze processies blijft de herinnering aan het mirakel levendig in Viversel. In 1979 organiseerden het verenigingsleven en zowat heel de gemeenschap van Viversel een eerste Mirakelspel. Het werd een massaspel met meer dan 150 sprekende of figurerende rollen. In elk gezin was wel één persoon op het podium of achter de schermen actief bij het spel. Centraal in het mirakelspel staan de reacties van de mensen in Viversel op het miraculeuze gebeuren. Zij zoeken een schuldige: “De hostie en de mirakelen gaan naar Herkenrode, de schande is en blijft in Viversel”.
Sindsdien werd ‘Het Mirakelspel’ een traditie: in 1984, 1999 en in 2005 volgden er nog edities en een volgende Mirakelspel wordt gepland voor 2017, ter gelegenheid van 700 jaar Mirakel.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden