Naar inhoud naar top

ZLDR LUCHTFABRIEK

ZLDR LUCHTFABRIEK (grote weergave)

Benieuwd hoe er op 800 m diepte (!) geademd en gewerkt kon worden of hoe het voelt om in een oneindige schacht te staan? Ooit al door een kleurrijke jungle van buizen en staal gewandeld? Hier beleef je het!
Heusden-Zolder is een magistrale ruimte rijker. Het voormalige ophaalmachinegebouw en de presluchtcentrale zijn omgetoverd tot een boeiende ruimte waar je het mijnverleden in al haar glorie kan beleven. In april 2015 werd het gebouw voor het publiek geopend.

Wandel tussen de reusachtige compressoren van het ophaalmachinegebouw naar het balkon met een prachtig zicht. Bekijk intrigerende films, bewonder de indrukwekkende architectuur en de effecten van de lichtkunstwerken van Jaap van den Elzen en de lego-constructies van o.a. Dirk Denoyelle. Onderweg, in o.a. de bedieningscabine van de lift, spreken ex-mijnwerkers je aan.

Dit filmpje biedt je alvast een voorsmaakje:

PRAKTISCH: 

 • Locatie: Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder
 • Duur: de wandeling neemt zo’n 2 uur in beslag.
 • Individuele vrije bezoeken: toegang gratis 
 • Open: elke dag van 9 tot 17 uur.  (Gesloten op: 24 en 31 december vanaf 13.00 uur. Op 25 december en 1 januari: ganse dag gesloten).
 • Uitzonderlijk is het mogelijk dat het hele complex verhuurd is en bezoeken moeilijk of niet mogelijk zijn. Informeer best even vooraf.
 • Groepen: gratis toegang, maar gelieve op voorhand je komst te melden bij de dienst Toerisme, toerisme@heusden-zolder.be, +32 11 80 80 88. Wij kunnen voor u nagaan of het complex dan voor groepen toegankelijk is.
 • Graag een begeleid bezoek? 
  Sedert 2017: elke zondag om 14 uur rondleiding, zonder reserveren: € 3 pp (min 12 j gratis) leden van Herita betalen €2.
  Voor andere dagen en groepen: reserveer je gids via de dienst Toerisme: prijs gids: € 60/groep/gids + € 10 administratiekosten.
 • Geleid bezoek buiten de openingsuren gewenst? Maak een afspraak via de dienst toerisme.

Huur zalen, fotoreportages & MICE mogelijkheden

Info via zldrluchtfabriek@heusden-zolder.be of via CC MUZE: +32 11 80 80 98

TIPS:

 • Je kan dit bezoek perfect combineren met de Multiculturele Markt die elke tweede en vierde woensdagnamiddag van de maand plaats heeft op het Marktplein.
 • Aan de ingang van ZLDR LUCHTFABRIEK vertrekken ook 2 bewegwijzerde themawandelingen: de Terril- en Tuinwijkwandeling en de Mijnarchitectuurwandeling.
 • Via de mijnapp kan je kennismaken met het verhaal van de mijnsite en haar omgeving. Je vindt er ook de digitale wandeling ZLDR SMAAKVOL in terug.

Volg ZLDR LUCHTFABRIEK op deze facebookpagina.  

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden