Naar inhoud naar top

Bad Arolsen

Kasteel Arolsen (grote weergave)

Vorstelijk, Barok, Vakantie en … Vriendschap

Gäste- und Gesundheitszentrum (CGZ)
Rauchstrasse 2
D-34454 Bad Arolsen
tel. ++49 569 18 94 40
fax: ++49 569 15 121
e-mail: ggz@bad-arolsen.de
www.bad-arolsen.de

Bad Arolsen is gelegen in de Duitse staat Hessen. Op 5 mei 1973 sloten de toenmalige burgemeesters Lemmens van Zolder en Dr. Welteke van Arolsen een blijvend vriendschapsverbond. Het was de bedoeling om op deze manier bij te dragen tot “een vernieuwend Europa zonder grenzen en gedragen door de vriendschap van de burgers”. Vandaag is deze vriendschap intenser dan ooit voorheen In 2003 werd trouwens de dertigste verjaardag van de verbroedering gevierd. In de stad vind je op verschillende plaatsen zichtbare tekens van de verbroedering met Heusden-Zolder. 

Historie

De stichting van Bad Arolsen en de uitbouw als stad is nauw verbonden met het vorstenhuis zu Waldeck und Pyrmont. Toen graaf Friedrich Anton zu Waldeck und Pyrmont in 1717 de erfelijke titel bekwam van Rijksvorst van Waldeck zocht hij een geschikte plaats om een slot te bouwen dat waardig zou zijn aan zijn nieuwe status. Hij liet zijn oog vallen op het voormalig Augustinessenklooster “Aroldessen” dat door één van zijn voorzaten in 1131 gesticht werd en als gevolg van de Reformatie in de 16de eeuw zijn functie verloren had. Hij gelastte bouwmeester Julius Rothweiler met de bouw van een prinselijke residentie. En het resultaat mag gezien worden. Het werd een schitterend barokkasteel dat nog steeds bewoond is door zijn nakomelingen. Aansluitend aan het kasteel liet vorst Friedrich Anton verschillende straten aanleggen en voorzag ze allen van huizen in barokstijl. Hierin werden diverse ministeries ondergebracht of woonden de leden van zijn regering en zijn hofhouding. De stad Arolsen was geboren en breidde zich gestadig uit. Bij ons is Arolsen het best gekend als garnizoenstad waar, na de Tweede Wereldoorlog, het Belgisch leger lange tijd een belangrijke kazerne had. 

Residenzschloss

De niet bewoonde gedeelten van het vorstelijk kasteel zijn van 1 mei tot 30 september van 10 tot 16.15 uur te bezoeken.

Christian Daniel Rauch

Een van de beroemdste telgen van Bad Arolsen is zonder twijfel Christian Daniel Rauch, die op 2 januari 1777 in Artosen geboren werd. Reeds op 13-jarige leeftijd was hij bekend als beeldhouwer. Hij maakte in het Duitsland van de 19de eeuw vooral furore als portretbeeldhouwer. Zijn talrijke werken zijn te bewonderen in de grootste musea van Berlijn, München, Breslau enz. Ook het bekende ruiterstandbeeld van Frederik de Grote op de “Unter den Linden”-laan in Berlijn is van zijn hand. In de voormalige paardenstallen van het Residenzschloss te Bad Arolsen is een schitterend museum aan hem gewijd. Er staan niet minder dan 101 beelden van hemzelf en zijn tijdgenoten.

Barock-Festspiele

Dat de barok de stad kenmerkt hebben wij reeds aangehaald. Hierop wordt ook cultureel en toeristisch op ingespeeld. Ieder jaar gaan in het derde weekend van juni in het centrum de ‘’Arolser Barock-Festspiele’’ door. Het is telkens een spetterend feest met een 20-tal muziek- en toneelvoorstellingen. Het prettige van dit feestweekend is dat de inwoners en de handelaars van het centrum zich dan kleden in barokstijl met pruiken en hoepelrokken incluis!

Kuuroord , watersport en toerisme

Naast de vele culturele bezienswaardigheden in Bad Arolsen is de beleving van het water bijzonder goed uitgebouwd. Niet zonder reden staat het woord “Bad” voor de naam Arolsen. Deze toevoeging werd pas in 1997 aan de stad toegekend. Het is een bewijs dat Bad Arolsen voldoet aan alle (strenge) normen om als kuuroord erkend te worden. De thermale “Schlossbrunnen” van het kuurpark, met een eigen kuurkliniek en kuurhotel, werden in 1976 reeds officieel erkend als bijzonder heilzaam. Zij bevatten een unieke samenstelling van fluor, calcium, magnesium en sulfaat. Het regelmatig drinken van het water is bijzonder heilzaam voor darm-, lever- en galpatiënten. Op een boogscheut van het centrum van de stad ligt het idyllische Twistemeer. Hier kunnen de meeste vormen van watersport beoefend worden. Hotels, campings, bungalows en gastenkamers zorgen er voor dat in Bad Arolsen altijd wel ergens een bedje voor u gespreid is. De laatste jaren heeft de stad miljoenen gespendeerd aan toeristische infrastructuur. De bijzonderste realisatie is zonder meer het schitterend Arobellacomplex dat in 2000 gebouwd werd op de terreinen van de voormalige Belgische kazernes. Dit waterindoorpaleis wordt beschouwd als het mooiste van Noord Hessen. Buiten diverse zwembaden vind je hier nog verschillende saunavormen en dampbaden. In de kelderverdiepingen is een heus gasten- en gezondheidscentrum uitgebouwd.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden