Naar inhoud naar top

Routes per fiets, digitaal

foto met dank aan: Grob,seniorenNet.be (grote weergave)

Fietsroutenetwerk Limburg:

Fietsroutes:

 • Wijersfietsroute: Groene lus
  Een afwisselende fietsroute door bossen en weides, langs domeinen, kastelen en restanten van een rijk mijnverleden.
 • Mijnstreek
  Nadat André Dumont in As de eerste Limburgse steenkool ontdekte, veranderde het uitzicht van deze regio definitief. De terrils met hun unieke fauna en flora, de imposante mijntorens en oude mijngebouwen... Maar ook de mijncités, gebedshuizen, multiculturele bevolking en mediterraanse restaurants: ze geven mijngemeenten zoals Beringen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren vandaag nog altijd een aparte sfeer.
  Je rijdt door een rustige, groene omgeving, afgewisseld met het imposante mijnverleden. Het landschap is relatief vlak en de helft van de route is autovrij.

  TIP!! Elke tweede en vierde woensdag van de maand, van 13u – 17u is er de multiculturele markt op de voormalige mijnsite De Schacht in Heusden-Zolder. Deze markt zorgt voor een extra beleving tijdens jouw fietsroute. Dé ideale locatie voor een kleine snack tussendoor.

 • Pioniersroute doorheen de Bike Valley:
  Deze route leidt je vanaf het Circuit van Zolder langs de mooiste paadjes naar de Bike Valley waar de fietsinnovaties elkaar opvolgen in snel tempo . Daarna duik je in de wereld van Roger Swerts en ontdek je dat Limburgse wielergeschiedenis vereeuwigd is in het oude stadhuis van Helchteren. Vervolgens rij je doorheen het prachtige decor van de Wijers terug naar de wielertempel Circuit Zolder.

 • WK 2002: Circuit Zolder
  2002 was hét wielerjaar voor Circuit Zolder. Zowel het WK op de weg als het WK Veldrijden vonden hier plaats.
  Deze recreatieve route leidt je vanaf het Circuit van Zolder naar Hasselt en vervolgens naar Bokrijk waar je 'In het wiel van de Sixties' kan fietsen. Via de Wijers - het land van 1001 vijvers - rij je doorheen een prachtig decor terug naar de 'wielertempel van Limburg'.

 • De ronde van de Limburgse Rondewinnaars
  Dompel je onder in de rijke wielergeschiedenis van het fietsparadijs Limburg.
  Deze fietstocht leidt je vanaf wielertempel Circuit Zolder doorheen de geboortestreek van de Limburgse winnaars van de Ronde van Vlaanderen (René Martens in 1982 en Eric Vanderaerden in 1985) maar ook naar de locatie waar Marc Wauters een demarrage plaatste voor een kus in het geel...
 • Zwarte goud, groene pracht
  Grootse mijnsites met industrieel erfgoed, maar ook imposante natuurgebieden: deze fietslus verenigt de mystiek van het ondergrondse zwarte goud met de luister van het groene landschap. Je fietst langs het Albertkanaal, passeert het oude kolenspoor en doorkruist typische mijnwijken.

 

Je eigen fietsroute uitstippelen? Dat kan ook, neem zeker eens een kijkje op de online routeplanner van toerisme Limburg.

 

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden