Naar inhoud naar top

Saint-Hubert

St Hubert - stoet 1ste zondag sept (grote weergave)

Saint-Hubert (Provincie Luxemburg)
Info: Maison du tourisme du pays de Saint-Hubert
Rue Saint-Gilles 12
6870 Saint-Hubert
Tel. 061 61 30 10 
Fax 061 61 54 44
Mail: info@saint-hubert-tourisme.be
website: www.saint-hubert-tourisme.be

De stad Saint-Hubert kent zijn ontstaan rond de abdij waarin, in 825, het lichaam van de Heilige Hubertus werd begraven. Het graf van de “apostel van de Ardennen” werd een druk bezochte bedevaartplaats. Hier rond ontstond stilaan een heuse stad.

Verbroedering

Tijdens zijn kerst- en nieuwjaarsboodschap op 24 december 1986 sprak wijlen Koning Boudewijn de wens uit dat de Belgen wat meer inspanningen zouden doen om de anderstalige landgenoten beter te leren kennen en te begrijpen. Het is belangrijker, zo sprak de vorst, dat wij ons bezig houden met de dingen die ons binden dan met de dingen die ons scheiden. Volgens de Koning was het toerisme een ideale manier om aan zijn wens een gunstig gevolg te geven. Als gevolg hiervan kwamen in de loop van de komende jaren toeristische verbroederingen tot stand. In 1988 verbroederde aldus Heusden-Zolder met Saint-Hubert. De verbroederingsakte werd officieel ondertekend door de burgemeesters Jaak Vandenwijngaert en Constant Leclerc en door de voorzitters van de beide VVV’s, nl. Gaston Bielen voor Heusden-Zolder en Jacques Champion voor Saint-Hubert.

 

Sinds die dag zijn er ontelbare initiatieven, uitwisselingen en aangename contacten geweest tussen zowel beide gemeentebesturen, verenigingen en inwoners van Heusden-Zolder en Saint-Hubert.

Toerisme

 

Saint-Hubert heeft de toerist zeer veel te bieden. De abdijgebouwen zijn er nog steeds alsook de abdijkerk, die thans de basiliek van Saint-Hubert is. Het is een indrukwekkend gebouwencomplex dat reeds van ver zichtbaar is en dat het beeld van het stadje bepaalt. Verder is in het centrum een interessant museum gewijd aan de figuur van Sint-Hubertus. Midden in het centrum ligt ook de grote rozentuin “Pierre-Joseph Redouté”. P.-J. Redouté is een wereldberoemd schilder die in Saint-Hubert geboren is en die vermaard werd door het schilderen van bloemen en fruit. In opdracht van Koningin Marie-Antoinette van Frankrijk schilderde hij de rozen van het koninklijk park van Versailles. In een grote rozentuin vindt de bezoeker de meeste rozensoorten die door Redouté werden geschilderd. Even buiten het centrum bevindt zich de Founeau Saint-Michel. Hier vindt de bezoeker een erg interessant museum over de ijzerertsontginning die toebehoorde aan de abdij. Een bezoek geeft een bijzonder goed overzicht over de rijkdom die de abdij beheerde en over de tewerkstelling waarvoor de abdij instond. Daar bevindt zich eveneens het Waals openluchtmuseum. Het Bokrijk van Wallonië zeg maar. Ook al is het niet zo groots opgevat als Bokrijk, het openluchtmuseum geeft een goed voorbeeld over de typisch Ardense bouwstijl en het leven van weleer. Verder is niet ver van het centrum het Wildpark te bezoeken, waar men van nabij kennis kan maken met de dieren die in de Ardense wouden leven.

Maar Saint-Hubert zou niet Ardens zijn als er geen sprake zou zijn van de lekkere streekspecialiteiten die men zich op verschillende plaatsen kan aanschaffen en die geserveerd worden in de talrijke hotels en restaurants. De gekende Ardens ham of “Jambon noix” van Saint-Hubert is een echte delicatesse. De charcutier “Champion” op het Marktplein tegenover de basiliek behaalde hiermee zelfs de eerste prijs van België !! Verder vindt u er de “Pavée Saint-Hubert”. Het is een heerlijke salami in de vorm van een pistolet en er is ook de heerlijk “Borqinworst”.

De Ardense Wouden

De omgeving van Saint-Hubert nodigt u uit voor heerlijke tochten en wandelingen door immense Ardense bossen. De stad Saint-Hubert alleen al bezit 5.000 ha bossen in eigendom … dat is de totale oppervlakte van gans Heusden-Zolder !!

Europese hoofdstad van de Jacht en de Natuur

 

Saint-Hubert is niet zonder reden de Europese hoofdstad van de Jacht en de Natuur. Elk jaar weer opnieuw verzamelen duizenden pelgrims zich er op de eerste zondag van september. Dan gaan de internationale dagen van de Jacht en de Natuur door. De festiviteiten beginnen dan om 11.00 uur met een plechtige hoogmis in de basiliek. Het bijwonen van deze mis is een echte belevenis. Honden, afgerichte valken en arenden worden dan in stoet in de kerk binnengebracht. De mis wordt opgeluisterd door diverse ensembles van jachthoornblazers. Verder zijn er nog muziekconcerten, tentoonstellingen en een heuse praalstoet die de geschiedenis van de stad uitbeeldt. Vanuit Heusden-Zolder vertrekt ook elk jaar een delegatie om dit evenement mee te maken.

Heb je ook interesse, informeer bij het gemeentelijk verbroederingscomité:

De heer Roger Borgions, voorzitter
+32 11 43 16 73
+32 496 25 66 73
e-mail: Roger.borgions@telenet.be

 

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden