Naar inhoud naar top

Hesdin

Hesdin - la bretèche  (grote weergave)

Hesdin – Frankrijk
Hesdin, in het Franse Pas de Clais, is sinds meer dan dertig jaar een partnerstad van Heusden-Zolder. De vriendschapsbanden kende destijds hun oorsprong in de ontmoetingen van de vier “Heusdens”, m.n. Heusden in Nederland, Heusden-Destelbergen bij Gent, Heusden in Belgisch Limburg en Hesdin. De oude benaming van Hesdin is immers ook “Husdin” zoals bij de andere drie gemeenten. Hesdin werd gesticht door Keizer Karel V in 1554. Het was een bastion op de Canche rivier die de grens van de Bourgondische Nederlanden met Frankrijk, m.a.w. van Frans Vlaanderen, moest verdedigen. Uit deze tijd stammen enkele mooie monumenten, waaronder het huidige stadhuis, dat als residentie voor Maria van Hongarije werd gebouwd. Zij was de zuster van de keizer en was, na het overlijden van haar echtgenoot, de koning van Hongarije, landvoogdes der Nederlanden geworden. De Vlaamse oorsprong van de stad is ook terug te vinden in het kerkelijk patrimonium. De gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk is inderdaad een mooi voorbeeld van een Vlaamse hallenkerk.

Vandaag is Hesdin een levendig handelscentrum in het Noorden van Frankrijk. Toeristisch wordt de stad samen met de groene omgeving gepromoot onder de naam “Les 7 Vallées”. De weg van Hesdin naar de badplaats Le Touquet aan het Kanaal wordt inderdaad gekenmerkt door 7 valleien die hun landelijk karakter bewaard hebben. 

Heel bijzonder voor de stad Hesdin is, dat het slechts één buurgemeente heeft. De stad is inderdaad volledig omgeven door de gemeente Marconne. Dit bijzonder feit is een gevolg van de stichting van de stad zoals hoger aangehaald. Hesdin was immers een kroondomein van de Habsburgers tot het in 1639, na een lange en hevige belegering, definitief bij de Franse kroon werd gevoegd.

www.tourisme7vallees.com
Mail: ville.hesdin@wanadoo.fr of Officetourisme.des7vallees@wanadoo.fr

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden