Naar inhoud naar top

Brilon

Vakwerkhuizen marktplein Brilon (grote weergave)

Woudrijkste stad van Duitsland

 

Brilon Wirtschaft und Tourismus GmbH
Derkere Str. 10 a
D-59929 Brilon
Tel.: 0049 296 19 69 90
Fax: 0049 296 19 69 996 
Mail: bwt@brilon.be
www.brilon.de

Verbroedering

 

In het kader van de Europese verstandhouding en ontwikkeling tekenden op 19 september 1971 wijlen burgemeester Jef Aerts van Heusden en zijn collega Hillebrand uit Brilon een oorkonde die de vriendschapsbanden tussen beide gemeenten bezegelde. Dat deze vriendschapsbanden na dertig jaar nog steeds zo intens zijn, is het werk van velen.  Wij denken hier dan vooral aan de pioniers Wilfried Stockebrandt uit Brilon, is overleden. Jules Mentens en Fanny Vanstraelen uit Heusden. De vele particuliere en overheidsinitiatieven die gedurende de voorbije dertig jaar hebben plaatsgevonden zijn niet te tellen. Wel staat vast dat er tussen de inwoners van Heusden-Zolder en Brilon in al deze jaren een echte, hechte en onuitwisbare vriendschap is ontstaan.

 

Geschiedenis

Brilon wordt voor het eerst vermeld in een akte van schenking van Keizer Otto II in het jaar 973. De aartsbisschop van Keulen schonk de stad officieel haar stadsrechten in 1220. Dat duidt er op dat Brilon toen al een belangrijke centrumfunctie had. In die periode was de stad reeds lid van de Duitse Hanze. Hierdoor werden handel en nijverheid gestimuleerd en groeide Brilon snel uit tot de hoofdstad van het hertogdom Westfalen. De stad overleefde in zijn lange geschiedenis meerdere belegeringen en kende enkele stadsbranden. Toch wordt vandaag het oude centrum nog gekenmerkt door enkele mooie en karakteristieke monumenten. Het stadhuis is een van de oudste van Duitsland. De naburige Popsteikirche heeft een massieve toren die eertijds diende als vestingtoren van de stad. Van de Middeleeuwse stadspoorten is enkel de Derkertor bewaard gebleven. In de binnenstad geven verschillende oude vakwerkhuizen een romantisch cachet. Vooral het behoud van enkele stadsboerderijen binnen de stadsomwalling is erg bijzonder.

 

Schnade

De Schnadestoet van Brilon behoort tot één van de meest originele en oudste feesten van Duitsland. In wezen gaat het om een oud gebruik dat stamt uit 1388. Van dan af trekken, om de twee jaar, de mannen rond om de grenspalen van de stad te controleren. Dat dit gebruik gepaard gaat met een traditioneel ritueel en met het rijkelijk vloeien van menig liter bier hoeft geen uitleg. Zelfs na 617 jaar is de traditie levendiger als ooit te voren. De dag van de schnade begint om 6.00u ’s morgens voor het stadhuis als de burgemeester van de stad te paard het startsein geeft. De stoet wordt voorafgegaan door de stadsmagistraten en de schuttersverenigingen. Daarna zetten duizenden mannen zich in beweging voor een voettocht die kan gaan van 23 tot 45 km. Om de twee jaar wordt een vijfde van de stadsgrenzen nagekeken. Dat betekent dat in de tijdsspanne van 10 jaren de volledige stadsgrenzen door de heren gecontroleerd worden. Nieuwkomers worden op traditionele wijze “gedoopt” terwijl ze, gedragen door vier collega’s, met hun achterwerk tegen een grenspaal worden geduwd. Tegen het einde van de dag wachten de vrouwen en de kinderen de mannen op om dan gezamenlijk onder klokkengelui de stad in te trekken. Aansluitend volgt dan tot in de vroege uurtjes een gigantisch volksfeest overgoten van muziek, schnaps en bier. De Briloner Schnade kent echt zijn gelijke niet !!! Bereid u alvast voor op de volgende editie.

 

Vakantieoord

De stad Brilon is de groenste stad van Duitsland. Geen enkele Duitse stad heeft zoveel bossen op haar grondgebied. Omwille hiervan tiert het toerisme weelderig in Brilon en zijn omgeving. Zowel ’s zomers als ’s winters kan je er terecht. Niet minder dan 1000 km bewegwijzerde wandelwegen en 2.300 toeristenbedden in gastenkamers, pensions, hotels, boerderijen, vakantiehuizen en jeugdherbergen bieden samen met diverse infrastructuur voor fietsen, zwemmen, tennis, paardrijden, golfen en skiën al het nodige voor een onbezorgde vakantie. Bovendien is Brilon sinds 2000 officieel erkend als kuuroord. Wees ervan overtuigd … in Brilon kom je nooit te vroeg. Verder zal je er van het eerste ogenblik een stukje van ons zelf terug vinden. Op verschillende plaatsen in het centrum en daarbuiten worden de bezoekers herinnerd aan de verbroedering met Heusden-Zolder. Tijdens het laatste weekend van augustus gaat jaarlijks in de oude binnenstad het “Altstadtfest” door. Het is een kleurrijke en bonte mengeling van traditie, standwerkers, muziek en folklore.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden