Naar inhoud naar top

Domein Vogelsanck

Kasteel Vogelsanck, Ballonvaart  Dag van de Wijers 30 sept 2012 (grote weergave)

Het adellijk domein Vogelsanck is een waardevol natuurgebied. Diverse soorten loof- en naaldhout wisselen af met gemengde bossen en vijvers. Oude benamingen in het domein Vogelsanck zijn nog steeds: Ossenbos, de Viersels, Droogvijver, de Broeken, het Groot Bos, het Goor.  De vijvers van Vogelsanck maken deel uit van het immense vijvercomplex Midden-Limburg en "De Wijers".

De Echelbeek en de Laambeek, die beiden door het domein vloeien, zijn omzoomd met kreupelhout, loof- en naaldbomen. Deze beken, die in Vogelsanck mooie meanders hebben, voeden talrijke vijvers voor het kweken van vis.

In het gebied leven talrijke vogels en andere dieren, die ook in de omliggende gebieden zoals de Bolderberg en Terlaemen voorkomen.

Het domein Vogelsanck vormt samen met de domeinen van Terlaemen, Bolderberg, Meylandt, Obbeek en van Soest een indrukwekkend aaneengesloten geheel van ruim 2500ha groen met een zeer grote natuurwaarde.

Rond het kasteel Vogelsanck strekt zich over 5 ha een Engels park uit.  Hiervan is een deel als arboretum ingericht.  Dit arboretum dat destijds door baron Jean Louis de Villenfagne (1752-1823) werd aangelegd bezit indrukwekkende exemplaren van uitheemse bomen. Het kasteel is bewoond door de eigenaars, de adellijke familie de Villenfagne de Vogelsanck en is net als het arboretum niet te bezoeken.

Goed om te weten:

Het domeinbos Vogelsanck is wel toegankelijk doch enkel via de bewegwijzerde wandelwegen.  Een geleid bezoek met een natuurgids kan aangevraagd worden bij de dienst toerisme.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden