Naar inhoud naar top

'De Mijnwerker' in Zolder

Standbeeld De Mijnwerker van kusntenaar Emiel Voeten (grote weergave)

Wat: Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder nam het initiatief om ook in het dorpscentrum van Zolder een mijnwerkersmonument op te richten.  Dit gebeurde al in Heusden in 1992 (zie drie generaties mijnwerkers).

Informatie:
Het beeld in Zolder werd ontworpen en in brons gegoten door beeldhouwer Emiel Voeten uit Koersel.
Hij heeft de mijnwerker uitgebeeld als een stoere man, in de volle kracht van zijn leven, als een arbeider met stalen wilskracht, als een durver, die het gevaar van het ondergrondse mijnwerk wil trotseren. Deze indruk wil het beeld overbrengen op  de toeschouwer. 'De Mijnwerker' draagt een moderne helm met mijnlamp en houdt in de linkerhand de drilboor, waarmee de steenkool wordt aangeboord. De vormgeving van het beeld getuigt van atletische kracht, waarvoor de kunstenaar het ritme en de verhoudingen ontleende aan de Griekse beeldhouwkunst. Ook de mijnarbeider, vooral de jongere, was immers voortdurend begaan met zijn lichamelijkheid.

Het mijnwerkersbeeld is geplaatst op een ronde plaat van Naamse kalksteen, die op haar beurt is aangebracht op een voetstuk, dat rust op een kegel van basaltsteen. De steensoort herinnert aan de ondergrond van de mijn, terwijl de kegel bij sommigen wellicht het beeld van een terril oproept. Het voetstuk werd ontworpen door architect Jaak Maris.

Het beeld 'De Mijnwerker', opgericht bij het gemeentehuis, werd op vrijdag 27 mei 1994, officieel onthuld n.a.v. de dorpsherwaardering van Zolder-Centrum.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden