Naar inhoud naar top

Sint-Willibrorduskerk Heusden-centrum

Sint Willibrorduskerk Heusden-centrum (grote weergave)
Gelegen aan het Willibrordusplein.
In 1873 stond in Heusden een kerk waarvan wij niet weten wanneer deze werd gebouwd en waarvan wij geen enkele afbeelding bezitten. Slechts één plattegrond uit het jaar 1869 bevindt zich in het archief van de kerkfabriek. Bij de afbraak van de kerk zouden overblijfselen van oude bouwwerken in Romaanse stijl zijn gevonden.
Ook pastoor Moors schreef aan de bisschop dat de toren in Romaanse stijl was opgetrokken en wellicht tot een primitieve kerk had behoord.
Bij de bouw van de oude toren waren ijzerstenen en keien van de heidevelden gebruikt die gevoegd waren in een in het Romaanse tijdperk gebruikelijke methode.
Het koor en de kruisbeuk waren opgetrokken in zandsteen (en ijzersteen).
De oude fundamenten en dus de Romaanse resten zullen wel volledig verdwenen zijn, want uit financiële stukken is op te maken, dat Hendrik Put opdracht kreeg er extra werk aan te besteden om alle stenen uit te graven.
IJzersteen, plavuizen, eiken hout, mergelblokken en marmeren trappen konden weer gebruikt worden aan de nieuwbouw. De bewering dat het onderste deel van de tegenwoordige toren nog een overblijfsel zou zijn van de vroegere toren is onjuist, want de nieuwe toren staat niet op dezelfde plaats.
De zijbeuken waren in latere tijden bijgebouwd met het doel de kerk te vergroten en hierdoor vormde de kerk architectonisch geen gaaf geheel. De pilaren van de middenbeuk stonden, zo meende men, op de fundamenten van de eerste kerk die te Heusden zou hebben gestaan.
Op 21 april 1874 legde men de eerste steen voor de nieuwe kerk en 2 jaar nadien, op 17 september 1876 nam men de kerk in gebruik. De kerk bouwde men in neo-Romaanse stijl waar 740 personen in plaats konden nemen.
Door de voortdurende groei van de bevolking werd het noodzakelijk dat de kerk vergroot werd. De linkerzijbeuk werd afgebroken. De verbouwde kerk werd op 30 mei 1955 in gebruik genomen en in juli 1956 ingezegend.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden