Naar inhoud naar top

Kasteel Terlaemen (niet toegankelijk)

Kasteel Terlaemen (foto Ingrid Raymaekers) (grote weergave)

Het landgoed Terlaemen wordt reeds vermeld in 1293 als eigendom van Clara van der Lamen, die na haar huwelijk met Herni Malapart de naam Malapart de Lame aanneemt.  Sinds die tijd is het domein vrijwel ongewijzigd gebleven. Het kasteel krijgt zijn huidige vorm in 1750 toen het als jachtslot gebouwd werd door graaf Jean de Borchgraeve.

In 1811 verkocht Graaf Jean de Borchgraeve het kasteel aan Jonkeer Laurent Palmers.  Zijn nakomelingen noemden zich vanaf 1811 Palmers de Terlamen. De twee zijvleugels werden in 1811 toegevoegd door  de familie Palmers de Terlamen. . 

Sinds 1992 hebben Jonkheer en Jonkvrouw François de Bellefroid hun intrek genomen in Terlaemen, nadat zij het landgoed hadden geërfd van hun tante Mevrouw Palmers de Terlamen.

Het witgeverfde kasteel prijkt statisch tussen het prachtig groen en de natuur. Zowel vanop de gewestweg als vanop de Bolderberg is het een blikvanger met zijn symmetrische classicistische stijl, bekroond met een fronton uitgebouw in het dak.

Het is nog steeds bewoond en in privé bezit. (Niet toegankelijk voor publiek).

Het landgoed Terlaemen dankt zijn naam aan de ligging op de Laambeek die van west naar oost door het domein kronkelt en de vele vijvers bevoorraadt.  Het domein is 142 ha groot;  Hiervan zijn 50 ha ingenomen door kweekvijvers voor vissen.  In totaal zijn er 20 kweekvijvers waar negen verschillende soorten vissen worden gekweekt. (o.a. 3 soorten karpers, lauw, brasem, voorn).  De overige 92 ha omvatten dennen- en loofbossen en prachtige stukken heide.  De kasteeltuin zelf beslaat 2,5 ha. De vijvers waren vroeger Kempense vennen die uitgediept werden om er kweekvijvers van te maken. Om de vijvers van water te voorzien zijn er diverse sluizen aangebracht. De vijvers lopen in elkaar over volgens het principe van de communicerende vaten. Ieder jaar in het najaar laat men de vijvers leeglopen om de kweekvis gemakkelijker te kunnen vangen.

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden