Naar inhoud naar top

Kasteel Domherenhuis

Domherenhuis (grote weergave)

Het Domherenhuis ontleent zijn naam aan de bouwer, baron Lambert de Villenfagne, die domheer of kanunnik was van het domkapittel van de kathedraal van Luik. Hij werd geboren in het slot Vogelsanck op 14 juni 1753 en was één van de 20 kinderen uit het gezin van baron Jean-Ignace de Villenfagne en zijn echtgenote Barbe de Libert de Flémalle. Als domheer liet hij te Zolder dit Domherenhuis bouwen dat hij betrok samen met zijn zuster barones Marie-Françoise de Villenfagne, die zich “Mademoiselle de Zolder” noemde. Tijdens het Franse bewind werd hij burgemeester van Zolder en kon hij alzo de bescherming op zich nemen van zijn oudste broer Jean-Louis de Villenafgne, die vanuit het kasteel Vogelsanck het plaatselijk verzet tegen de Franse overheersing, de Boerenkrijg, leidde.

De familie de Villenfagne de Vogelsanck verkocht in 1976 het Domherenhuis aan de gemeente Zolder (na fusie in 1977 gemeente Heusden-Zolder). Het Domherenhuis is in eigendom gebleven tot 1999 van de gemeente Heusden-Zolder. In deze periode werd het Domherenhuis door verschillende instanties gebruikt o.a. muziekschool, Kind en Gezin, cultuurcentrum enz.

In 1999 verkocht het gemeentebestuur van Heusden-Zolder het Domherenhuis aan de vzw Limburgs Landschap.
Na de nodige restauratiewerken, verhuisde medio 2000, de administratieve dienst van de vzw Limburgs Landschap vanuit Hasselt naar het Domherenhuis.

Het Domherenhuis en het bijhorend park werden op 5 juni 2003 als monument beschermd.

Locatie:

Domherenhuis
Dekenstraat 39
3550 Heusden-Zolder

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder

Praktisch

Dienst toerisme en evenementen

Vrunstraat 6
3550 Heusden-Zolder
Briefwisseling: Heldenplein 1
Wegbeschrijving


tel. 011 80 80 88
fax 011 80 80 78
e-mail
Openingstijden