Naar inhoud naar top

Dirk Denoyelle bouwde de mijnsite van Zolder in 25.000 legoblokjes

C foto Kris Vandevenne.  Dirk Denoyelle stelt zijn legoconstructie voor in ZLDR Luchtfabriek (grote weergave)

Sedert 8 maart 2016 kan het brede publiek de maquette komen bewonderen in ZLDR LUCHTFABRIEK. Bekijk op TVL wat je kan verwachten

Onthuld op 7 maart 2016 
Met ZLDR Luchtfabriek is Heusden-Zolder een magistrale ruimte rijker. Het voormalige ophaalmachinegebouw en de persluchtcentrale zijn omgetoverd tot een boeiende ruimte waar je het mijnverleden in al haar glorie kan beleven. Elke dag van 10u tot 17u kan je een gratis erfgoedwandeling maken tussen indrukwekkende compressoren, ventilatoren, draaiwielen… Diverse video’s geven een perfecte weergave van hoe het er in de mijn aan toe ging. 

Het ontwerpbureau AAQ heeft ook beeldende kunst op een fantastische manier geïntegreerd in het verhaal. In ZLDR Luchtfabriek heeft lichtkunstenaar Jaap Van den Elzen enkele knappe installaties gemaakt die je een gevoel geven van de ondergrond.  

Het speelse element van ZLDR Luchtfabriek wordt vanaf 8 maart versterkt door LEGO®-kunstenaar Dirk Denoyelle. Dirk Denoyelle is toch die cabaretier en stemmenimitator die al jarenlang cultuurcentra en radio/tv-programma’s bedient met zijn geestige kijk op de samenleving? Inderdaad, die Dirk Denoyelle is één van de dertien LEGO® Certified Professionals ter wereld.

Met zijn bedrijf Amazings maakt hij kunstwerken en opdrachten met LEGO®steentjes voor klanten in Europa, Azië, Amerika en Australië. Daarnaast biedt Amazings ook teambuildings aan. En Denoyelle treedt natuurlijk ook nog altijd op als komiek voor bedrijven en congressen. 

Van de gemeente Heusden-Zolder kreeg Denoyelle de opdracht om de voormalige mijnsite volledig na te bouwen in LEGO®. Het project kreeg ook financiële steun van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed. Het is een volledige reconstructie van de mijn zoals hij was, met toevoeging van de nieuwe volumes zoals het Centrum voor Volwassenenonderwijs ‘De Verdieping’. Deze LEGO®-maquette van maar liefst 2 x 2 meter en zo maar even 25.000 steentjes geeft dus een unieke inkijk in het verleden én het nu.

ZLDR LUCHTFABRIEK, Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder

Datum van het bericht: zondag 08 maart 2015
alle nieuws »

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder