Naar inhoud naar top

Mijnerfgoed

Mijnsite en CC Muze (grote weergave)

De mijnsite van Zolder is de stille getuige van wat eens een van de meest bloeiende industrie van Limburg was. De mijnexploitatie in Zolder startte in 1923. Toen de mijn in 1992 haar deuren sloot betekende dit het einde van de laatste mijn in de Benelux.  Enkele belangrijke gebouwen van de voormalige mijnzetel zijn als monument beschermd in 1993. De meeste hiervan hebben reeds een andere bestemming gekregen, zoals de fraai gerestaureerde electriciteitscentrale, het voormalig badhuis. Het administratief hoofdgebouw heeft zijn oude functie behouden, zij het dan voor diverse ondernemingen. Het ophaalmachinegebouw wordt 'De Verdieping', een multifunctioneel pand met ruimte voor o.a. een passiefschool genoemd en op 24 april 2015 opende de erfgoedroute ZLDR LUCHTFABRIEK (klik op deze link voor meer info).

Op het marktplein wordt op elke tweede en vierde woensdag van de maand een multiculturele markt gehouden van 12 tot 17 uur.  

De mijnterreinen zijn omgevormd tot een modern bedrijvenpark. 

Het voormalig steenstort, de mijnterril, is geklasseerd als natuurreservaat.  De top bevindt zich op een hoogte van 155 m. Een groot deel is toegankelijk als wandelgebied.

Praktische informatie:
Locatie: Markplein, Heusden-Zolder 
Prijs gids: € 60/groep/gids + € 10 administratiekosten
Reservatie met gids: infokantoor toerisme Heusden-Zolder

Wandelen:
Van op de mijnsite vertrekken aan de ingang van de Verdieping:
2 bewegwijzerde wandelingen die de wandelaar zowel bij de architecturale als socio-culturele relicten van het mijnverleden brengen.
Ook een digitale wandeling ZLDR Smaakvol is beschikbaar via een originele app voor op je smartphone.

Overzicht

Ontdek Heusden-Zolder

Bekijk het filmpje
Overnachten in Heusden-ZolderUiT in Heusden-Zolder